Шумно рекламирания доклад от 400 страници на т. нар. алтернативен медицински щаб (МЕС), създаден

...
Шумно рекламирания доклад от 400 страници на т. нар. алтернативен медицински щаб (МЕС), създаден
Коментари Харесай

Докладът на алтернативния щаб за коронавируса се оказа секретен

Шумно рекламирания доклад от 400 страници на така наречен различен медицински щаб (МЕС), основан от премиера Бойко Борисов за борба с коронавируса, се оказа конфиденциален и недосегаем за необятната аудитория.

Това излиза наяве от писмен отговор на Борисов на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Антон Кутев, пише Сега. Той пита премиера какво има намерение да прави с обширния документ, в който се дават рекомендации и препоръки за лекуване на инфектирани с COVID-19, както и „ съответни решения “ за предварителна защита. Депутатът също желае да му бъде предоставен докладът.

В отговора си обаче Борисов посочва, че докладът не е разполагаем в Министерски съвет и че „ насоките са създадени единствено за ползване от здравната общественост, като задачата им е да насочват и поучават “ по какъв начин да се работи с вируса. „ Авторите на Насоките за държание при взаимоотношения в границите на здравната ни система при пандемична конюнктура с високо контагиозен респираторен сътрудник (SARS-CoV-2), в преамбюла на написаното от тях са изразили изрично волята си, че направеният от тях труд не би трябвало да бъде популяризиран в среди, отвън медицинските, нито за цели, разнообразни от професионална преценка за диагностика и лечение„, показва министър-председателят.

Т.нар Насоки периодично се актуализирали и допълвали, и били „ налични за експертите от медицинските среди на профилирани електронни платформи, които те употребяват и до през днешния ден “.

Той твърди още, че специалистите са показали, „ че разпространяването, ползването и интерпретацията на Насоките от лица без здравно обучение, може да докара до съществени последствия за публичното и персоналното здраве и влече след себе си юридическа отговорност “.

Затова и Борисов поискал от ръководителя на МЕС проф. доктор Коста Костов за „ предоставяне на категорично документално единодушие от създателите и всички лица, които са били привлечени в процеса на работа и имат принос в правенето на Насоките “.

Премиерът твърди депутата, че в случай че в Министерския съвет бъдат получени насоките дружно с писменото позволение на специалистите, участващи в написването им, те ще му бъдат „ предоставени неотложно. “ За целта Борисов пише на Костов, с цел да позволи даването на документа.

Към момента Антон Кутев обаче не го е получил. „ За мен изводите от отговора на Борисов са два. Или, че държавното управление е поръчало доклад, който не му би трябвало, и откакто не го употребяват защо им е този доклад, или пък  специалистите са дали мнението си, само че властта не я интересува то, дори и не го чете„, разяснява пред „ Сега “ Кутев. По думите му даже и един от създателите на доклада да не даде единодушие за представянето му, то това въобще няма да се случи.  „ Което може да се обърне против тя, тъй като те са медици, а не разузнавачи, които правят секретна дейност„, добави депутатът. Според него, в случай че в действителност има „ секретна информация “ в доклада, то той може да бъде изпратен в секретната секция на деловодството на Народно събрание.

Не е ясно и какви са рекомендациите на МЕС по отношение на строгите ограничения, които бяха въведени в страната от 13 март по време на изключителното състояние. В него, за разлика от Националния оперативен щаб (НОЩ), влизаха медици, които застъпваха по-либерален режим и така наречен стаден имунитет, обвързван с коронавируса.

Кутев изрази убеденост, че макар спънките рано или късно ще получи доклада на МЕС и че няма да остави тематиката без развръзка.

КЪДЕ Е ИСТИНАТА?

При общественото показване на доклада миналия месец, МЕС обяви, че той е от 400 страници и че е даден на премиера Борисов, което той отхвърля в отговора си към Кутев. Документът бил формиран от три раздела. В първия се разглеждали рекомендациите към извънболничната помощ в борбата са COVID-19, във втория – към болничните заведения, а в третия били рекомендациите за взимане на ограничения.

Тогава Костов разгласи, че приложените ограничения на физическа и обществена изолираност са наложителни, с течение на епидемията те могат да бъдат преосмислени и при удобното й развиване – олекотени. Със комплицирани и увъртяни изрази той съобщи още, че за реализиране на по-добри резултати за борба с коронавируса е неотложно да има „ на практика изпълними логаритми и стъпки за диагностика и държанието на другите категории лица “.

„ В процеса на работа срещнахме цялостна поддръжка от сътрудници и научни сдружения. Това са към 50 асоциирани консултанти и още повече сътрудници, които дадоха своите рецензии. Имаме поддръжката на голяма част от здравната общественост “, коментира още проф. Костов.

Инфо:дунавмост
Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР